Een bouwtechnische keuring: je woning-apk voor de komende vijftien jaar
Het is nog maar een half jaar geleden dat we een blog publiceerden over de woningmarkt en het kopen van een huis zonder voorbehoud bouwkundige keuring. Inmiddels neemt het aantal mensen dat zonder dit voorbehoud koopt toe: de krapte op de woningmarkt dwingt ze ertoe.Verkopers kiezen bij voorkeur voor kopers die bieden zonder voorbehoud. “We móéten een huis hebben”, zegt een stel dat probeert een woning te bemachtigen. “Dan maar alle voorbehouden laten varen, anders lukt het sowieso niet.”
Of dit laatste waar is valt te betwijfelen, nog steeds kopen veel mensen met voorbehoud financiering en bouwkundige keuring. Tegelijk is het wel een duidelijke trend in 2021 en het is er een met zorgwekkende kanten. Een woning is namelijk voor vrijwel iedereen veruit de grootste kostenpost in het huishoudbudget. Naast de hypotheek vormen ook energieverbruik, onroerende-zaakbelasting en onderhoud een flinke aanslag op de gemiddelde portemonnee. Gemiddeld besteden we zo’n 30% van ons inkomen aan het dak boven hun hoofd, in grote steden ligt dit percentage nog hoger. Let wel: dit is exclusief energiekosten.
Vooruitziende blik
Of je nu wel of niet koopt zonder voorbehoud bouwkundige keuring, het is heel verstandig om je nieuwe huis aan een bouwtechnische inspectie te onderwerpen. Nee, dat zeggen we niet omdat het ons beroep is, het is echt belangrijk om voor of na de aankoop te weten in welke staat van onderhoud je kostbare bezit is. We maken wel eens de vergelijking met de apk voor auto’s: die toont niet alleen gebreken aan, maar brengt ook in kaart welke onderdelen de komende jaren onderhoud nodig hebben. Een vooruitziende blik waar je wijzer van wordt.
Hoe werkt een bouwkundige keuring?
Onze bouwkundige keurders nemen om te beginnen ruim de tijd voor de keuring. Ze leggen hun bevindingen vast in een uitgebreid rapport dat bestaat uit een algemene beoordeling (met kostenindicatie), een paragraaf met milieuaspecten en een uitgebreide toelichting op de keuring. Die laatste is voor iedere woningbezitter belangrijk. We geven een indruk van de woning en voegen daar onderhoudsadviezen aan toe. Inclusief een tijd- en kostenindicatie. Zo heeft u een onderhoudsplanning in handen met aandacht voor de korte (noodzakelijke aanpassingen) en lange termijn. We zijn niet alleen keurders, maar ook adviseurs.
En duurzaamheid dan?
Als er één punt is waarop woningen de komende jaren onderhoud vereisen is het wel het aspect energiebesparing. Het nieuwe kabinet staat nog niet op het bordes, maar zeker is dat er een soort deltaplan voor woningverbetering komt. Verduurzaming van woningen wordt een speerpunt. Ook op dat punt geven we kopers van woningen graag advies dat verder gaat dan de mededeling ‘uw cv-ketel moet over vijf tot zeven jaar vervangen worden’ en ‘monteer tochtstrips bij de deuren’. We hebben verstand van verduurzaming en delen onze kennis met u.
Dus ook als u koopt zonder ‘voorwaarde bouwkundige keuring’, gun uzelf zo’n inspectie en kom de komende jaren niet voor verrassingen te staan.