Blog over bouwkeuringen
Regelmatig vertelt de Keurder over zijn vak: het uitvoeren van bouwtechnische keuringen.
Een bouwtechnische keuring: je woning-apk voor de komende vijftien jaar
Het is nog maar een half jaar geleden dat we een blog publiceerden over de woningmarkt en het kopen van een huis zonder voorbehoud bouwkundige keuring. Inmiddels neemt het aantal mensen dat zonder dit voorbehoud koopt toe: de krapte op de woningmarkt dwingt ze ertoe.
Van het gas af (te beginnen met een beetje)
Ik weet natuurlijk niet welk energiecontract je hebt, maar inmiddels is wel duidelijk dat er onder consumenten winnaars en verliezers zijn. De winnaars zijn zij die een vast contract hebben dat door de energieleverancier wordt nagekomen. Die komen de winter wel door zonder grote financiële kleerscheuren. De verliezers zijn mensen met een variabel contract, een contract dat juist nu afloopt of een contract dat wordt opgezegd.
Kopen (z)onder voorbehoud bouwkundige keuring
Ja, het is dringen op de woningmarkt en dan met name aan de kant van de kopers. Het is dat verjaardagen momenteel uiterst klein worden gevierd, anders zouden gasten zeker het onderwerp ‘spectaculaire woningverkopen’ aansnijden. Je ziet het voor je: een woonkamer, naar goed Nederlands gebruik ingedeeld in een ruime kring.
BENG! Isoleren is niet van gisteren, maar van eergisteren én morgen
Het isoleren van gebouwen krijgt de komende jaren alle prioriteit. Om de klimaatdoelstellingen te halen – en dat is letterlijk van levensbelang voor de aarde – moet het verbruik van energie fors ingeperkt. Met elkaar zijn we op weg naar een energieneutrale samenleving waarin fossiele brandstoffen steeds meer vervangen worden door hernieuwbare bronnen.
Over oom Koos en onze holistische visie op bouwen
Vroeger! Toen was niet alleen alles beter (zoals het gezegde ons wil laten geloven), toen had je in veel families ook nog een oom Koos, Henk of Gert. Een oom die – hoe handig! – in de bouw werkte als timmerman, metselaar of meewerkend voorman. Neefjes en nichtjes die na veel sparen een eigen huis kochten, maakten dankbaar gebruik van zijn kennis.
Meer thuis? Denk ook aan de luchtkwaliteit
De gemiddelde Nederlander heeft het afgelopen jaar meer uren binnenshuis doorgebracht dan ooit. Dat geldt voor volwassenen die werk of studie thuis oppakten, maar ook voor kinderen die noodgedwongen thuisonderwijs kregen.
Het kerstverhaal, keur het zelf
Een paar weken geleden belandde ik tijdens het zappen langs televisiekanalen in het praatprogramma M. Onder leiding van journaliste Margriet van der Linden werd kerst 2020 besproken. Aan tafel een twee dames (excuses, ik ben hun naam vergeten, die ene presenteert Heel Holland Bakt).
Drie bouwkundig keurders, één USA-politieauto. Waarom?
Eén team, één taak, één missie. Met dit thema probeerde het Ministerie van Defensie in het verleden nieuwe medewerkers te verleiden om in dienst te treden. Wij van De Keurder moesten daar even aan denken toen we vorige week een fotoshoot hadden.
Het keukentafeldilemma: nu vernieuwen of later vervangen
Laatst waren we bij een dame ‘op leeftijd’ (het is een dame, dus de leeftijd noemen we niet). In de keuken kwam het gesprek op haar keuken, een donker eiken exemplaar dat er verzorgd maar gedateerd uitzag.
De Keurder gekeurd… door u!
Kent u die uitdrukking, ‘de slager keurt zijn eigen vlees’? Wordt dit gezegde ergens uitgesproken, dan gaat het al snel over de (on)betrouwbaarheid van metingen, testen en controles.