Blog over bouwkeuringen
Regelmatig vertelt de Keurder over zijn vak: het uitvoeren van bouwtechnische keuringen.
Bouwkundige keuring, óók als je zonder voorbehoud koopt
"Vanwege de overspannen huizenmarkt heb ik bij de aankoop van mijn huis geen bouwkundig onderzoek laten uitvoeren," vertelde de Harderwijkse Frances (59) onlangs in een artikel in De Telegraaf. Achteraf blijkt dit een inschattingsfout. Het huis dat ze kocht vertoont veel bouwkundige problemen, die ze in de jaren daarna ontdekt. Het oplossen van deze problemen kost haar uiteindelijk haar spaargeld.
Kak! Dat is een onverwachte tegenvaller.
Voor kinderen is het handig als een ouder schilder, stukadoor, coupeuse of hovenier is. Koop je als zoon of dochter een woning, dan kan deze vader of moeder mooi helpen met opknappen, verbouwen of inrichten. Is je vader bouwkundig keurder, dan schakel je die natuurlijk in bij de aanschaf van je huis. Zo ook de dochter van een van onze collega’s.
Wie wat bewaart leeft duurzamer
Zul je net zien, wil je op zaterdag een plaatje monteren, is er geen schroef meer te vinden in je schuur. Ja, hele kleintjes en hele grote, maar die van pakweg 45 mm… geen één meer. Gelukkig is de bouwmarkt om de hoek en betaal ik €2,50 voor 25 kruiskopschroeven.
Oog in oog met de geschiedenis
En dan sta je ineens tijdens je werk oog in oog met een huis vol historie. Deze week de bouwkundige keuring uitgevoerd van de Gooise onderduikvilla ’t Hooge Nest.
Oeps, een verborgen gebrek
Deze week pakten we tijdens een bouwkundige keuring een raamboompje vast om het raam te openen. En nee, het ging echt niet met een grote krachtsinspanning, maar opeens hielden we het boompje in onze hand. Met een deel van het kozijn er nog aan vast…
De Keurder zet logische vervolgstap door participatie in adviesbureau Plushuis
Al meer dan 12,5 jaar verzorgen wij vanuit De Keurder bouwkundige keuringen in Midden-Nederland. Dat doen we inmiddels met een team van drie ervaren keurders. In de afgelopen jaren zijn de vragen van onze klanten verbreed. Nog steeds schakelen zij ons primair in voor een kritische keuring van een woning, maar steeds vaker vragen ze ook om advies over verduurzaming.
Kijk nou, een lavet!
Als bouwkundige keurders komen we met enige regelmaat in woningen klassieke elementen tegen. Dingen in huis die vijftig of zestig jaar geleden heel gewoon waren, maar inmiddels zijn ingehaald door de tijd. Vandaag was het weer zover: we stonden opeens oog in oog met een lavet.
De Keurder en Trees Please: samen met makelaars 800 boompjes planten
Als De Keurder laten wij na iedere opdracht een boom planten door stichting Trees Please. Dat kan in Afrika zijn, maar soms ook in de eigen omgeving. Zo hebben we deze week 800 boompjes geplant op landgoed De Boom (what's in a name). Makelaars uit Woudenberg en Leusden, allen relaties van ons bedrijf, staken daarbij de handen uit de mouwen.
Woningmarkt normaliseert
Halfuurtje kijken en voor vrijdagmiddag 17.00 uur de bieding en bijbehorende voorwaarden mailen. De afgelopen jaren zijn veel huizen op deze wijze verkocht. Overbieden van de vraagprijs was de norm. Ik schrijf met opzet ‘was’ want wie naar de actuele NVM-cijfers over het derde kwartaal kijkt, ziet dat de woningmarkt normaliseert en overbieden veel minder gebeurt.
Nee, we gaan geen bomen keuren
“Eigenlijk moet er in elke tuin tenminste één boom staan, liefst nog een paar meer”, vertelde een tuinontwerper onlangs. “Dat geeft een tuin, ook als deze wat kleiner is, ruimte en diepte.” Interessante gedachte, maar bomen en tuinen, daar hebben wij van De Keurder weinig mee te maken.